Portret-Ana

Kao psihološkinju, psihoterapeutkinju i supervizorku, zanimaju me sve teme koje se dotiču toga kako smo i kako se osjećamo. Svi želimo da vodimo uravnotežene i ispunjene živote, da sa drugima komuniciramo lako i na prijatan, zdrav način.

Moju pažnju je uvijek privačio način na koji osmišljavamo svijet oko sebe i svoje živote i kako te naše priče utiču na naše svakodnevno funkcionisanje.

Trenutno sam stacionirana u Bratislavi, u Slovačkoj. Porijeklom sam iz Slovenije, gdje sam izavršila dodiplomske studije iz psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani i stekla zvanje univerzitetne diplomirane psihološkinje (2003). Dalje usavršavanje sam nastavila sa studijama iz integrativne psihoterapije (certificirani integrativni psihoterapeut, 2013) i supervizije u psihoterapiji (diploma iz supervizije, 2020) na Institutu za integrativnu psihoterapiju i savetovanje u Ljubljani i Evropskom centru za psihoterapijska istraživanja EUROCPS.

Moj psihoterapijski i supervizijski rad se baziraju na integrativno relacijskom pristupu radu sa pojedincima i grupama, uključujući integrativnu psihoterapiju, usmjerenom na mindfulness i saosećanje (MCIP), humanističku psihologiju i psihodinamičke uticaje. Moj preovlađavajući stil rada se oslanja na teoriju razvoja privrženosti, saznanja polivagalne teorije, self psihologije i teorije traume.

Praktikujem dakle relacijski, humanistički, saosećajan, kooperativan i integrativni pristup koji je zasnovan na rezultatima. U radu poštujem jedinstvenu priču, pozadinu, vrijednosti i ciljeve svakog klijenta.

Proteklih 17 godina života u inostranstvu proširilo mi je vidike i obogatilo me na mnogo načina. Ovo iskustvo je povećalo opseg mog znanja o ljudima i različitim kulturama. Radeći sa širokim spektrom klijenata koji dolaze iz svih dijelova svijeta, razvila sam specifične multikulturne kompetencije i proširila svoje vještine da bih lakše omogućavala pozitivne kliničke rezultate u multikulturnim procesima psihoterapije. To mi pomaže da produbim razumijevanje svojih klijenata i njihovih suočavanja sa pitanjima kulture i identiteta, rasizmom i drugim srodnim iskustvima.

I na kraju, ali ništa manje važno, mogu se s ponosom predstaviti i kao psihoterapeutkinja koja dobro poznaje oblast LGBTQ i koja je naklonjena temama LGBTQ zajednice. Moj psihoterapijski pristup obuhvata saosećajno i pozitivno viđenje identiteta i seksualnih orijentacija lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i queer osoba. Sa klijentima se u psihoterapijskim procesima često fokusiram na teme seksualnog identiteta i seksualne orijentacije, kao i na obradu negativnih efekata koje homofobija, transfobija i heteroseksizam imaju na svakodnevni život članova LGBTQ zajednice.

Nešto više o meni:

Udata sam, majka dvoje dece i volim da budem sa svojom porodicom. Budući da toliko dugo stvaram gnijezda izvan svog rodnog grada, osjećaj topline kod kuće mi je veoma dragocjen i poseban.

Ja sam pravi knjiški crv. Stalno čitam, učim i uživam u tome. Trenutno su to Tara Westover i Mieko Kawakami.

Volim muzeje. Konkretnije, umjetničke i istorijske muzeje i arheološke kolekcije.

Velika sam ljubiteljica kafe i čajeva. Gdje god da se nalazim, imam omiljenu kafić i mjesto za čaj koja redovno posjećujem.

Pre nego što sam otvorila svoju prvu psihoterapeutsku praksu, 9 sam godina radila na raznim administrativnim i korporativnim pozicijama u oblasti obrazovanja, HR-a i PR-a.

Podstran_mavrica-01