Podstran_knjiga-02

Svaka osoba je jedinstvena i na psihoterapiju dolazi sa različitim pitanjima i željama za promjenom, tako da će i svaki proces biti različit u zavisnosti od pojedinca.

Ali uopšteno govoreći, možete očekivati da ću vas pozvati da podijelite sa mnom aktuelna dešavavanja u vašem životu. Razgovaraćemo o vašoj ličnoj i porodičnoj istoriji, relevantnoj za vaš problem i o potencijalnim uvidima iz prethodne terapijske sesije. U skladu sa vašim specifičnim potrebama, psihoterapija može biti kratkoročna, ciljano usmjerena na rješavanje uzko određenog problema, ili otvorena, tj. dugoročna, osmišljena za razrešavanje težih, zahtevnijih obrazaca. U dužim procesima se često posvećujemo nastavku dubljeg ličnog razvoja i sazrevanja. U oba slučaja uobičajeno je zakazivanje redovnih seansi, obično u dinamici jednom nedeljno u isto vrijeme. 

Značajno je znati da će psihoterapija biti uspješnija i efikasnija ako ste posvećeni procesu i u njemu aktivno učestvujete. Značajan cilj psihoterapije je da vam pomogne da ono što naučite, osjetite i integrišete tokom seansi, prenesete u svoj svakodnevni život. Stoga, pored rada na terapijskim sesijama, klijentima ponekad predlažem i specifične aktivnosti koje možete raditi van terapijskih susreta kako biste bolje podržali svoj proces –npr. poput čitanja određene knjige, pisanja dnevnika, vođenja bilješki o određenim ponašanjima i slično.

Poverljivost u procesu psihoterapije znači da će naš razgovor tokom psihoterapije ostati privatan i da se neće deliti ni sa kim. Efikasna terapija zahtijeva visok stepen poverenja sa razgovorom o vrlo osetljivim temama i sadržajem o kome se često ne razgovara nigdje osim na psihoterapeutskoj seansi.

Ipak, možda ćete u određenim trenucima željeti da kao vaša psihoterapeutkinja nekome saopštim informacije o vašem stanju ili napretku (npr. vašem psihijatru; ili vašem poslodavcu u vezi sa nadoknadom troškova psihoterapije, itd.), i to se svakako može učiniti uz vaše pismeno odobrenje.

Profesionalna etika zahtijeva od psihoterapeuta da čuva poverljivost podataka, osim u sljedećim situacijama:

  • Sumnja na zlostavljanje djece ili zlostavljanje zavisnih odraslih ili starijih osoba.
  • Ako klijent prijeti ozbiljnom telesnom povredom drugoj osobi.
  • Ako klijent namjerava da naudi sebi.

U velikom broju slučajeva odgovor je – da. 

Sama nisam bila previše oduševljena online sesijama prije pandemije i nisam previše voljela da ih praktikujem. Međutim, kada je došla epidemija, željela sam da budem empatična i pragmatična i odlučila sam da nastavim sa otvorenim procesima sa klijentima, tako ih dodatno podržavajući u izazovnom periodu.

Bila sam zapanjena koliko online sesije mogu da budu efikasne u stvaranju osećaja istinske međusobne povezanosti i koliko duboko ih mogu doživeti klijenti, bilo da se radi o individualnoj psihoterapiji ili grupnom radu.