Portret-Ana

Kot psihologinja, psihoterapevtka in supervizorka sem odnekdaj navdušena nad vsemi temami, ki so povezane s tem, kako smo in kako lahko boljše razumemo sebe in druge. Vsi si želimo izpolnjujoče živeti in z drugimi vzpostavljati zdrave in prijetne medsebojne odnose.

Obenem me je vedno privlačilo razumeti, kako ljudje osmišljamo svet okoli sebe in svoja življenja, ter kako te zgodbe vplivajo na naše vsakodnevno funkcioniranje.

Trenutno sem s svojo psihoterapevtsko prakso stacionirana na Slovaškem, v Bratislavi. Sicer sem rojena v Sloveniji, kjer sem tudi študirala in zaključila dodiplomski študij psihologije na Filozoski fakulteti Univerze v Ljubljani in pridobila naziv univerzitetna diplomirana psihologinja (2003). Nadaljevala sem s študijem integrativne psihoterapije na Inštitutu IPSA v Ljubljani (certificirana integrativna psihoterapevtka, 2013) in z izobraževanjem iz supervizije (diploma iz supervizije psihoterapije, 2020) na Inštitutu za integrativno psihoterapijo in svetovanje v Ljubljani ter Evropskega centra za psihoterapevtske študije EUROCPS.

Svoj psihoterapevtski in supervizorski stil lahko opišem kot integrativni relacijski pristop k delu s posamezniki in skupinami, vključno z na čuječnost in sočutje usmerjeno integrativno psihoterapijo (MCIP), humanistično psihologijo in psihodinamičnimi vplivi. Moj prevladujoči slog dela temelji na teoriji navezanosti, polivagalni teoriji, psihologiji selfa in teoriji travme.

Prakticiram torej na rezultatih temelječ humanističen, čuječ, sočuten in integrativni pristop s spoštovanjem do edinstvene zgodbe, ozadja, vrednot in ciljev vsakega klienta.

Preteklih 17 let življenja v tujini mi je razširilo obzorja in me obogatilo v mnogih pogledih. Ta izkušnja je povečala moja znanja o ljudeh in različnih kulturah. V procesih s klienti, ki prihajajo z vseh koncev sveta, sem razvila specifične multikulturne kompetence in razširila svoje zmožnosti za doseganje pozitivnih rezultatov v medkulturnih psihoterapevtskih procesih. V moji praksi mi to pomaga poglobiti razumevanje svojih klientov in izzivov, s katerimi se srečujejo (vprašanja identitete, soočanje z rasizmom, druge povezane izkušnje).

Ob koncu, vendar nič manj pomembno, se lahko s ponosom predstavim tudi kot “mavrična” strokovnjakinja, torej kot psihoterapevtka, ki je dobro seznanjena s tem področjem in vsekakor naklonjena vprašanjem LGBTQ skupnosti. Moj psihoterapevtski pristop zajema sočutni in pozitivni pogled na identitete in spolne orientacije lezbijk, gejev, biseksualcev, transspolnih in queer oseb. S klienti se v psihoterapevtskih procesih pogosto posvečujem temam spolne identitete in spolne orientacije, ter predelavi negativnih vplivov, ki jih imajo homofobija, transfobija in heteroseksizem na vsakdanje življenje članov LGBTQ skupnosti.

Še nekaj o meni

Sem poročena in mama dveh otrok, in zelo rada sem s svojo družino. Ker sem toliko časa ustvarjala gnezda izven svoje “rodne grude”, je občutek topline doma za mene zelo dragocen in poseben.

Sem pravi knjižni molj. Nenehno berem, študiram in ob tem zelo uživam. Trenutno sta na moji nočni omarici Tara Westover in Mieko Kawakami.

Obožujem muzeje. Natančneje, zgodovinske in umetnostne muzeje ter arheološke zbirke.

Sem velika ljubiteljica kave in čajev. Kjerkoli sem, imam najljubšo kavarno in čajnico, ki ju redno obiskujem.

Preden sem odprla svojo prvo psihoterapevtsko prakso, sem 9 let delala na različnih administrativnih in korporativnih delovnih mestih (področje izobraževanja, HR, PR).

Podstran_mavrica-01